Paralympisch zwemteam traint bij Zwemcentrum De Welle

Paralympisch zwemteam traint bij Zwemcentrum De Welle

14-07-2021

Het 50-meterbad van De Welle is deze week de trainingslocatie voor het Nederlands Paralympisch zwemteam. De Paralympische Spelen in Tokio starten op dinsdag 24 augustus, na afloop van de Olympische Spelen. De Friese zwemster Liesette Bruinsma neemt ons mee in de trainingsweek.

 

Zwemmen met een visuele beperking

Liesette Bruinsma won tijdens de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro twee keer goud, een keer zilver en twee keer brons. Ze heeft een visuele beperking. Recht zwemmen en weten wanneer je het keerpunt moet inzetten, hoe doe je dat? “Met recht zwemmen is het simpel: als je tegen de lijn aankomt, zwem je scheef”, vertelt Liesette. “Voor het keerpunt hebben we de tapstok. Dat is een vishengel met een balletje eraan. Ik krijg een tikje op mijn hoofd en dan weet ik: nog één slag en dan moet ik het keerpunt inzetten. Tijdens de training gebruiken we ook een pomp die bubbeltjes maakt. Daar zwem ik dan overheen.”

 

De trainingsweek

Deelnemen aan de Spelen betekent veel trainen. “Iedere trainingsweek bestaat uit tien zwemmomenten. We starten met een halfuur warming-up. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag trainen we twee keer per dag. Op woensdag en zaterdag trainen we één keer, zodat we ’s middags en op zondag vrij zijn”. De zwemmers doen daarnaast drie keer per week krachtsessies.

 

Zwemmen is mijn leven
Zwemmen betekent alles voor Liesette. “Je leert mensen kennen die je anders niet had gekend en je beleeft momenten die je anders niet had beleefd. Zwemmen is mijn leven.”

 

We wensen onze Paralympische zwemtoppers veel succes tijdens de Spelen!