Frame Running

Frame Running is ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke beperking. Voor deze sport wordt een frame runner gebruikt. Dit is een frame met drie wielen, een zadel, stuur en borststeun. De frame runner maakt lopen of zelfs rennen mogelijk. Ook als iemand de handen niet goed kan gebruiken, kan hij/zij aan Frame Running doen. Frame Running is goed voor het verbeteren van conditie, kracht, snelheid en coördinatie.

 

"Rennen en draaien tijdens Frame Running."

Sporten moet voor iedereen mogelijk zijn, ook als je een lichamelijke beperking hebt. Atletiekvereniging Impala biedt in samenwerking met Revalidatie Friesland, Fitaal Drachten en Sportbedrijf Drachten framerunning aan. Froukje, moeder van Elmar (7 jaar) vertelt wat Frame Running voor haar zoon betekent.

Elmar woont samen met zijn broer, ouders en pake en beppe in Lippenhuizen. Hij heeft het zeldzame complexe SPG2. Dit houdt in dat het beschermende laagje witte stof ontbreekt bij de zenuwbanen van Elmar. Hierdoor verloopt de informatieverwerking bij hem vertraagd. Hij verliest soms zijn evenwicht en heeft spasticiteit in zijn benen. Elmar loopt daarom met een rollator en langere stukken zit hij in een rolstoel. Thuis loopt hij zonder hulpmiddelen en houdt hij zich tussendoor vast aan meubels.

Framerunning.jpg

 
‘Frame Running? Dat wil ik wel!’

Elmars broer zit op voetbal en kaatsen. Elmar wilde ook graag sporten, maar wist nog niet wat. Dus ging het gezin op zoek. Ze zagen dat er een pilot Frame Running startte in Drachten. ‘Dat wil ik wel!’, riep Elmar enthousiast. En daar begon het avontuur.

Meer dan alleen lopen of rennen

Tijdens een les Frame Running worden er ook oefeningen gedaan zoals gooien, slalommen of tikkertje spelen. ‘Elmar is altijd enthousiast’, vertelt moeder Froukje. ‘De snelheid en het snelle draaien vindt hij het leukste. In de frame runner kan hij rennen, wat hij normaal niet kan.’

Trots

Frame Running betekent veel voor Elmar. Hij zit nu ook op een sport, samen met andere kinderen die hij van school kent. ‘Elmar deed ook mee aan de 8 van Drachten. Dan zijn de rollen omgedraaid en staat de familie trots aan de zijkant hem aan te moedigen. Hij is dan volop aan het genieten!’

Aanmelden

Lijkt het je leuk om ook een keertje mee te doen met Frame Running? Dat kan! Frame Running is iedere zaterdag van 09:30 tot 10:30 uur bij AV Impala. Meld je aan voor een proefles via communicatie@avimpala.nl.

 

November = maand van aangepast sporten

Bekijk hier de agenda.